Vragen?

Neem dan contact met ons op: 0493-496840, of laat ons u terugbellen door uw naam en telefoonnummer hier achter te laten:

Advies

Indien u aanschaf van een aircondtioning overweegt, is het belangrijk u een aantal zaken vooraf af te vragen.

SPLIT-UNIT OF NIET?
De meeste airco systemen werken met een (of meerdere) binnenunit(s) en een buitenunit. Tussen de binnen en de buitenunits liggen de diverse leidingen, namelijk koudemiddelleidingen, en een elektrakabel. Vaak wordt de condenswaterafvoerleiding ook (een stuk) met de andere leidingen meegelegd, waardoor alles netjes onder één afdekgoot kan worden weggewerkt. Er zijn systemen die zonder buitenunit werken. Nadelen hiervan is de beperkte capaciteit, en de rumoerige werking. De compressor, die het meeste geluid produceert, zit bij split-units namelijk in de buitenunit. Bij systemen zonder buitenunit zit deze in de binnenunit, waardoor deze veel minder stil functioneren. Als binnenunit is een wandunit de meest verkochte. Er zijn ook systemen met plafondunits (montage onder tegen het plafond) of vloerunits (montage of de vloer, vergelijkbaar met een radiator). Ook zijn er inbouwplafond units, de zgn. 4-weg cassettes, die met name geschikt zijn bij panden met een systeemplafond.

MULTI-SPLIT OF NIET?
Bij een multi-split systeem is er sprake van 1 buitenunit een 2 of meer binnenunits. Plaatsgebrek buiten, of esthetische overwegingen kunnen een reden zijn om te kiezen voor een multi-split. Hoewel het logisch lijkt, is het niet altijd zo dat een multi-split goedkoper is dan 2 single (of mono-)split systemen. Daarbij dient u rekening te houden dat bij een multi-split alle leidingen vanaf dezelfde plaats door het pand worden geleid. Soms is het daarom eenvoudiger en mooier om te kiezen voor 2 of 3 losse systemen. Besluit u voor een multi-split dan is het goed te weten dat het aantal binnenunits niet onbeperkt kan worden uitgebreid. Wilt u in de toekomst meerdere binnenunits aansluiten, houdt u daar dan nu vast rekening mee met de keuze voor de buitenunit.

INVERTER OF NIET?
Bij een normale airco schakelt de compressor (de buitenunit) aan of uit, naar gelang de behoefte aan koude of warmte van de binnenunit. Daarom worden deze systemen ook wel aan/uit systemen genoemd. Bij een inverter zit er een extra besturing op de compressormotor, waardoor deze traploos harder of zachter kan draaien, naar gelang de koude- of warmtevraag. Wat zijn de verschillen: De binnentemperatuur kan door de invertertechniek preciezer geregeld worden. Dit is niet door iedereen op te merken, maar wel te meten. de invertersystemen zijn energiezuiniger. Echter, indien het systeem niet (heel) veel gebruikt wordt, verdient u het prijsverschil niet terug. Milieutechnisch is een inverter natuurlijk beter. Een inverter is stiller. Dit behoeft wat toelichting, want dit is niet altijd waar. Omdat de binnenunit van een airco, na het bereiken van de juiste kamertemperatuur, zachter kan gaan draaien, (dit doen zowel inverter als aan/uit systemen), is er minder behoefte aan koude. De buitenunit van een aan/uit systeem zal hierdoor vaker uit staan.(en geen geluid meer maken). Een inverter-buitenunit gaat, in plaats van 100%, of bv 40% draaien, en wordt hierdoor stiller dan een draaiende aan/uit unit. In het begin, als beide units op 100% draaien, maakt een inverter net zoveel geluid als een aan/uit. De binnenunit van een invertersysteem is vaak iets luxer uitgevoerd dan die van een aan/uit systeem, waardoor de binnenunit iets stiller kan zijn. De invertertechniek zit echter in de buitenunit, de binnenunit is dus niet noodzakelijkerwijs stiller. Neemt u gerust even contact op als u meer vragen heeft

WELKE CAPACITEIT?
Er is een grof regeltje om de benodigde capaciteit te berekenen: vermenigvuldig de inhoud van de ruimte met een factor 30 tot 50. U kiest 30 als het om een goed geïsoleerd ruimte gaat, bijvoorbeeld een tussenverdieping, zonder grote ramen op het zuiden. U kiest 50 als het om een ruimte gaat met plat dak of grote ramen op het zuiden. Het getal geeft het benodigde koelvermogen in Watt weer. Een voorbeeld: Een slaapkamer van 6 x 4 meter, met hoogte 2,5 meter ligt op de 2e verdieping. De inhoud is 6 x 4 x 2,5 = 60m3. Omdat het huis ook een 3e verdieping heeft, en goed geïsoleerd is, zou men kunnen kiezen voor factor 30. Echter, de slaapkamer heeft grote ramen op het zuiden, waardoor we veiligheidshalve kiezen voor 40. De benodigde capaciteit wordt dus 60 x 40 = 2400. (2,4 kW). De Samsung Maldives09 zou dus prima geschikt zijn.

Maak hier vrijblijvend een afspraak